De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen in het debat met de Tweede Kamer. Daarnaast constateert Van Nispen dat de trage toeslagencompensatie wantrouwen voedt.
De afdeling gaf jarenlang toestemming voor wat wel de alles-of-nietsaanpak wordt genoemd bij toeslagen. Dat betekende in de praktijk dat mensen al bij een klein foutje het volledige ontvangen bedrag moesten terugbetalen. Met name bij de kinderopvangtoeslag, waar al gauw vele duizenden euro's per jaar mee zijn gemoeid, heeft dat veel gezinnen in diepe financiële ellende gestort. Zij hadden dat geld immers al aan kinderopvang besteed.
Dat de afdeling "tot op de dag van vandaag" niet wil toegeven dat deze aanpak "fout was", is slecht voor het vertrouwen in de rechtspraak, zegt van Nispen. De Raad van State oordeelde te makkelijk in het voordeel van de overheid, negeerde de schrijnende gevolgen voor mensen en heeft daarmee "gefaald in het bieden van rechtsbescherming", oordeelde de commissie eerder al.
Trage compensatie
Daarnaast zegt Van Nispen dat de stroperige en vastlopende compensatie van de tienduizenden gedupeerden in het toeslagenschandaal "leidt tot extra veel onvrede en wantrouwen". "Het is ons natuurlijk niet ontgaan dat het compenseren van mensen totaal niet goed loopt, lang duurt. Dat helpt natuurlijk allerminst bij het herstel van vertrouwen in de overheid."
Met zijn opmerkingen benadrukt Van Nispen de gevolgen van de vastgelopen hersteloperatie, temeer omdat zijn commissie daar expliciet geen onderzoek naar heeft gedaan. Wel noemde de commissie het juist compenseren van mensen die in de ellende zijn gestort eerder al een 'morele plicht'. "Het is een verplichting dat er herstel wordt geboden aan de mensen die dit is aangedaan, en vooral ook aan de kinderen die zijn geraakt. Luister naar hen, hun wensen en behoefte."
Mensen die zich als gedupeerde melden moeten erg lang wachten tot hun hele dossier is bekeken (de integrale beoordeling genoemd). De zogenoemde hersteloperatie kost inmiddels al miljarden. Veel gedupeerden klagen ook dat ze weer afhankelijk zijn van de overheid, die hen juist in de financiële problemen bracht.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet