Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) heeft zeven verdachten opgepakt in Nederland. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar btw-fraude ter waarde van ruim 13 miljoen euro. De Belgische dochteronderneming van een Nederlands bedrijf zou dat bedrag aan btw hebben teruggevraagd in België op grond van valse facturen. Het is niet bekend om welk bedrijf het gaat.

Het geld werd overgemaakt naar verschillende rekeningen die eigendom waren van de verdachten. Een van de banken vermoedde echter fraude, en stuurde 3,7 miljoen euro terug naar de Belgische schatkist, aldus EPPO. Uit het onderzoek van het Europese OM dat volgde, bleek dat het bedrijf geen goederen had verhandeld, maar valse facturen en frauduleuze btw-aangiften had ingediend bij de Belgische belastingdienst.

Het geld dat wel is buitgemaakt, zou volgens EPPO voor een aanzienlijk deel zijn overgemaakt naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het overige geld werd besteed aan dure auto's, luxegoederen en in casino's. Tijdens huiszoekingen werden luxegoederen ter waarde van ruim 200.000 euro gevonden en 7000 euro aan contanten. Ook is een auto in beslag genomen.

Het Nederlandse moederbedrijf was eigendom van de opgepakte verdachten. Enkele van de verdachten waren in ons land al eerder betrokken geweest bij soortgelijke strafbare feiten. Volgens EPPO hebben het FIOD en het Nederlandse OM eerder ook al onderzoek gedaan. Naar aanleiding daarvan werden onder meer twee Porsches en een Lamborghini in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op vier bankrekeningen waar een bedrag van 671.000 euro op stond.

De aanhoudingen werden uitgevoerd door 97 medewerkers van de FIOD en het functioneel parket, zo schrijft EPPO.

Bron: EPPO

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Strafrecht

Focus: Focus

993

Gerelateerde artikelen