De Belgische fiscus mag volgens de Europese regels huurinkomsten in binnen- en buitenland niet verschillend belasten. De Europese Commissie stelt de lidstaat een forse boete en een dagelijkse dwangsom in het vooruitzicht als onze zuiderburen de wetgeving niet tijdig veranderen.

Donderdag maakte de Commissie bekend dat het België voor het Europese Hof van Justitie brengt omdat het land de regels rond de berekening van de huurinkomsten niet correct toepast. Deze situatie kan leiden tot een verschillende fiscale behandeling en kan Belgische inwoners ontmoedigen om onroerend goed in het buitenland te kopen. Woningen in België worden belast op basis van het kadastraal inkomen (ki), dat de geschatte huurwaarde geeft. Voor woningen in een ander EU-land neemt de fiscus de reële huurwaarde als maatstaf. Veel eigenaars van buitenlandse verblijven zien dat als een onrechtvaardig verschil, omdat de werkelijke huurwaarde vaak veel hoger ligt dan het ki.

De Commissie start nu een nieuwe procedure waarbij het vraagt om een boete van 2 miljoen euro en een dagelijkse dwangsom van 22.000 euro per dag dat België zich niet houdt aan een eerder arrest van het Europese hof uit april 2018. Toen tikte de Europese rechter België op de vingers omdat de fiscus verschillende maatstaven hanteert voor woningen in België en vastgoed in een ander EU-land. Dit druist in tegen de Europese regels van gelijke behandeling.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen