Is inloggen op MijnBelastingdienst met je bankpas, app of inlogcode van je bank een goede optie naast DigiD? Een pilot met 65.000 gebruikers moet dat uitwijzen. Directeur-generaal Belastingdienst Peter Veld heeft daarvoor vanochtend een intentieverklaring gesloten met vijf banken: ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS en Triodos. De pilot start 1 maart 2016 en valt samen met de periode van aangifte inkomstenbelasting.
Wie digitaal belastingaangifte doet of wijzigingen doorgeeft, gebruikt nu DigiD om in te loggen op MijnBelastingdienst.nl. De Belastingdienst wil daarnaast inloggen met bankmiddelen mogelijk maken om te kijken of dat meer gemak, veiligheid en betrouwbaarheid biedt. Daarbij wisselen banken en Belastingdienst alleen gegevens uit die nodig zijn voor de identificatie, dus nooit financiële gegevens of dergelijke.

Best passend

In de pilot kiezen mensen wat hen het beste past: inloggen met DigiD of met een bankmiddel zoals bankpas, app, scanner of inlogcode. De extra mogelijkheid kan mensen gemak bieden omdat hetzelfde, bekende middel bruikbaar is voor meerdere diensten. Wie in het buitenland woont en niet over een DigiD kan beschikken, heeft straks ook een mogelijkheid om in te loggen. Als het gaat om veiligheid, is er de extra check via een scanner of inlogcode die banken bieden. Ten slotte is het aanbieden van twee inlogmogelijkheden handig als één van de twee inlogs onverhoopt niet werkt. In dat geval blijft MijnBelastingdienst bereikbaar.

Zekerheid

De Belastingdienst gaat bij het mogelijk maken van inloggen met bankmiddelen stap voor stap te werk. Pas als er zekerheid is dat mensen de nieuwe manieren van online identificatie begrijpen, accepteren en gebruiken, wordt een volgende stap gezet.

Idensys

De koers van de Belastingdienst is om in de toekomst altijd tenminste twee manieren van inloggen te bieden. Naast deze pilot is de Belastingdienst ook betrokken bij andere initiatieven voor identificatie bij online dienstverlening. Zo wordt met andere overheidsinstanties samengewerkt aan Idensys, een nieuwe standaard van overheid en bedrijfsleven voor online identificatie. In het kader van dit stelsel voert de Belastingdienst komend jaar ook een pilot uit. Die staat los van de pilot met de banken.
 
De pilot met bankmiddelen is onderdeel van de modernisering van de Belastingdienst.
 
 

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen