Het aantal faillissementen in de periode tot en met 17 april 2020 ligt nog op hetzelfde niveau als in 2019. De verwachte faillissementsgolf als gevolg van de coronacrisis blijft dus vooralsnog uit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In week 16 gingen 65 bedrijven en instellingen failliet, inclusief eenmanszaken. Tot en met 17 april zijn er dit jaar in totaal 968 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dit is één minder dan in 2019. Daarnaast zijn er tot en met week 16 van dit jaar 164 eenmanszaken failliet gegaan, 36 minder dan in de eerste 16 weken van 2019.

De meeste faillissementen van alle branches kwamen voor in de specialistische zakelijke dienstverlening, zoals juridische dienstverlening, architecten- en reclamebureaus. In deze sector gingen 10 bedrijven failliet. Verder zijn er in de groothandel 9 bedrijven failliet verklaard en in de detailhandel 8 bedrijven. Deze aantallen zijn niet direct opmerkelijk. Eerder dit jaar zijn er evenveel of meer faillissementen per week waargenomen in deze branches.

Tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement kunnen enkele weken zitten. Vanaf week 14 houden de rechtbanken de rekesten (als een andere partij de rechter verzoekt om een bedrijf failliet te laten verklaren) voor ten minste vier weken aan, tenzij er sprake is van spoed.

Bron: CBS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

4

Gerelateerde artikelen