De fiscale opsporingsdienst FIOD doet opnieuw onderzoek naar georganiseerde fraude met toeslagen vanuit Bulgarije. De dienst Toeslagen heeft van buitenaf meerdere tips gekregen over mensen die zich ten onrechte inschrijven op een Nederlands adres en toeslagen aanvragen. Er zijn 2000 verschillende burgerservicenummers bij betrokken.

Dat staat in een brief die staatssecretaris De Vries van Toeslagen op 12 april 2024 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De brief van De Vries bevat een update van de stand van zaken Dienst Toeslagen ten behoeve van het commissiedebat Toeslagen van 17 april 2024. Het NRC was de eerste die de passage opmerkte. In 2013 kwam ook al aan het licht dat een Bulgaarse bende op deze wijze op grote schaal had gefraudeerd met toeslagen. Deze nieuwe zaak lijkt een herhaling daarvan. 

De publieke verontwaardiging over wat wel de 'Bulgarenfraude' wordt genoemd, zou volgens sommigen sterk hebben bijgedragen aan de fraudejacht waarbij tienduizenden gezinnen ten onrechte werden beschuldigd en hoge terugvorderingen kregen. Het herstel van dit toeslagenschandaal is nog altijd een hoofdpijndossier voor De Vries.

De nasleep van het toeslagenschandaal maakt het ook moeilijk voor de dienst Toeslagen om dit soort fraude voor te zijn, schrijft De Vries. Bij medewerkers leeft "veel angst om opnieuw fouten te maken". De waarschuwingssystemen die er waren om aanvragen te identificeren waar mogelijk iets mis mee is, zijn bovendien uitgeschakeld, omdat ze niet voldeden aan wet- en regelgeving. De dienst werkt nog aan de invoering van een nieuwe fraudeaanpak die de kans op onrechtmatige toekenning van toeslagen verkleint.

Tegelijkertijd waarschuwt De Vries om bij deze nieuwe fraudesignalen "niet opnieuw de mens en de menselijke maat uit het oog te verliezen". Het gaat mogelijk ook om mensen die zelf slachtoffer zijn van misbruik van hun persoonsgegevens. De staatssecretaris verwijst ook naar het recente eindverslag van de parlementaire enquête over het fraudebeleid, waarin geconcludeerd werd dat de overheid jarenlang "blind voor mens en recht" was.

Omtzigt onderstreept hervorming toeslagenstelsel

Dat de FIOD strafrechtelijk onderzoek doet naar nieuwe signalen van toeslagenfraude, onderstreept volgens NSC-leider Pieter Omtzigt dat het toeslagenstelsel moet worden hervormd. Hij zegt: "Het stelsel is automatisch van toepassing op honderdduizenden mensen die uit het buitenland hier komen. Het is voor hun nog ingewikkelder dan het voor ons is. Het gevolg is dat de regels totaal niet toegespitst zijn op die groep mensen."

Omtzigt werd als CDA-Kamerlid bekend door zijn betrokkenheid bij het blootleggen van het toeslagenschandaal, waarbij duizenden burgers slachtoffer werden van een uit de hand gelopen fraude-aanpak. Een van zijn huidige fractiegenoten, Sandra Palmen, sloeg daar als ambtenaar alarm over, maar met haar kritiek werd niets gedaan. Woensdag 17 april 2024 gaan de formatiegesprekken ook over goed bestuur, zegt Omtzigt, met Palmen naast zich. "Het is niet voor niets dat we hier met zijn tweeën naartoe gaan."

Op de mogelijkheid van nieuwe massale fraude wilde Omtzigt niet direct ingaan. "Ik wil de rapporten van de nieuwe toeslagenproblemen graag lezen voordat ik hier een reactie op geef." Zulke rapporten zijn voor zover bekend nog niet openbaar.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

304

Gerelateerde artikelen