Woningeigenaren die 52% belasting betalen en een kleine hypotheekschuld hebben, kunnen een hypotheekrentebijtelling in plaats van een -aftrek krijgen. Dat is een ongewenste situatie vinden de belastingadviseurs Rob Boltjes van EY en Maaike Sips van PwC.

Sinds het Woonakkoord uit 2013 geldt de regel dat in 28 jaar elk jaar de maximale hypotheekrenteaftrek wordt beperkt met gelijke stappen van 52% naar 38%. Gevolg is dat woningeigenaren die 52% belasting betalen en een kleine hypotheekschuld hebben, een hypotheekrentebijtelling in plaats van een -aftrek krijgen. Die bijtelling laat zich sterker voelen nu de aftrekbeperking dit jaar al 2% is.

Boltjes zegt in het Financieele Dagblad dat de regeling te ingewikkeld is geworden en om een herziening vraagt. Sips komt ook aan het woord in de krant. Ze begrijpt niet waarom de regeling het gedeeltelijk aflossen van hypotheken ontmoedigd, terwijl de politiek dat juist wil bevorderen. Ook het afsluiten van de verplichte annuïtaire hypotheek bij nieuwe woningleningen wordt minder aantrekkelijk, zo zegt ze.
 

Bron: Het Financieele Dagblad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

2

Gerelateerde artikelen