Frankrijk verwacht dat het enkele miljarden euro’s aan extra inkomsten zal ontvangen door het wereldwijde minimumbelastingtarief voor multinationals dat er mogelijk komt. Dat zegt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. In de Europese Unie dreigt Ierland het grootste slachtoffer te worden van de G7-plannen voor een andere belasting van multinationals.

De landen van de G7 hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven. Daarmee krijgen Europese landen meer rechten om bijvoorbeeld Amerikaanse techondernemingen zoals Facebook en Amazon te belasten.

De internationale besprekingen gingen onder meer over hoe de honderd grootste bedrijven wereldwijd belast kunnen worden. Het gaat dan om bedrijven waarvan de winst zeer hoog is. Doel van het akkoord is om te voorkomen dat grote ondernemingen met winsten gaan schuiven om belastingheffingen te voorkomen, bijvoorbeeld via brievenbusfirma's. Volgens het akkoord moeten bedrijven namelijk meer belasting betalen in de landen waar ze actief zijn.

Amazon kreeg extra aandacht omdat dit bedrijf misschien buiten de voorstellen zou vallen. Le Maire zegt over dit bedrijf: "Ik zou graag de activiteiten van Amazon willen uitsplitsen, zodat de onderdelen die zeer winstgevend zijn, worden onderworpen aan een digitale belasting."

Ierland dreigt door de G7-plannen 2,2 miljard euro belastinginkomsten te verliezen. Dat komt omdat internationale bedrijven met hun EU-hoofdkantoor in Ierland, zoals Facebook, een groter deel van hun belastingen in alle lidstaten zullen moeten betalen. De afgelopen jaren verdubbelde Ierland echter nog zijn inkomsten uit de vennootschapsbelasting, waardoor het verlies tot een vijfde beperkt zou blijven, zo stelt de Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe.

De G7-landen zullen proberen de steun van de G20-landen te krijgen. Die komen volgende maand in Venetië bijeen.

Bron: ANP/RTR/De Tijd

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Vennootschapsbelasting

  236
Gerelateerde artikelen