De hogere belasting op frisdrank spekt de staatskas met bijna 400 miljoen euro, maar gezondheidswinst brengt die nauwelijks, stellen experts volgens het AD. Zij noemen de belasting een "rare maatregel".

Hoewel al jaren wordt gesproken over een slimme, 'getrapte' frisdrankbelasting die drankjes met meer suiker zwaarder belast, ging vorige maand de belasting op álle alcoholvrije dranken met 17 cent omhoog naar 26 cent per liter. Alleen op water werd die afgeschaft. Chocomel en Fristi, waar veel suiker inzit, zijn ook uitgezonderd, omdat deze onder zuivel vallen.

Experts noemen de frisdrankbelasting "een rare maatregel" die alleen is genomen om de staatskas te spekken. De belastingverhoging levert het kabinet jaarlijks 384 miljoen euro op, blijkt uit de Miljoenennota. "Het ministerie van Financiën is bezig met het op orde brengen van de staatskas. Hoe meer belasting er op zoveel mogelijk dranken wordt geheven, hoe meer geld er binnenkomt. Dat heeft niets met gezondheid te maken", stelt voedingswetenschapper Jaap Seidell.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Accijns en verbruiksbelastingen

204

Gerelateerde artikelen