Ondanks verzoeken van de makelaarsorganisatie NVM en werkgevers om de regeling voor belastingvrij schenken van een ton aan een familielid of bekende na 1 januari 2015 door te laten lopen, heeft minister Dijsselbloem van Financiën afgelopen vrijdag laten weten dat de regeling volgens plan gaat stoppen.

Naar schatting hebben zo'n 50.000 mensen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een bedrag van € 100.000 belastingvrij te schenken aan een bekende. De belastingvrijstelling geldt alleen als de ontvanger het geld gebruikt voor aankoop of verbouwing van een huis of voor aflossing op de hypotheek. Het maximumbedrag geldt voor iedere afzonderlijke schenker. Iemand mag dus bijvoorbeeld in totaal € 300.000 ontvangen als ouders, opa en vriend elk maximaal € 100.000 schenken. Dit bedrag is dan vrij van schenkbelasting.

De schatting is dat het totaal belastingvrij geschonken bedrag ongeveer 5 miljard euro zal bedragen.  De populaire maatregel wordt niet verlengd omdat het kabinet samen met de gedoogpartijen D66, CU en SGP vinden dat de woningmarkt voldoende is gestimuleerd nu deze weer is hersteld.

 

Lees ook het thema over Schenken.

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2014

0

Gerelateerde artikelen