Het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, KidsFoundation, is fiscaal ondergebracht op de Kaaimaneilanden. Dat berichtte de Volkskrant afgelopen donderdag. Inmiddels hebben de Tweede Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Peter Kwint (SP) Kamervragen ingediend over de toelaatbaarheid van deze belastingconstructie.

De krant heeft uitgezocht dat de aandelen van KidsFoundation via een rechtspersoon in Luxemburg in handen zijn van twee investeringsfondsen die juridisch op de Kaaimaneilanden zijn gevestigd. De Kaaimaneilanden zijn door Nederland en de Europese Unie op een zwarte lijst gezet van landen die nauwelijks belasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken om belastingontwijking tegen te gaan. Door deze fiscale constructie verdwijnt er op termijn indirect belastinggeld naar dit tropische paradijs.

Bij kinderopvangorganisatie KidsFoundation, waaronder Smallsteps en Zus en Zo vallen, worden ruim 60.000 kinderen opgevangen. In 2018 kocht het Canadese private-equitybedrijf Onex KidsFoundation voor 246 miljoen euro. Een woordvoerder van KidsFoundation laat weten dat het bedrijf niets te maken heeft met de Kaaimaneilanden, en dat daarheen geen geld verdwijnt. "Er gaat ook helemaal geen geld van KidsFoundation naar Onex, geen dividend, geen rente. Er vloeit geen belastinggeld naar de Kaaimaneilanden."

De discussie over de rol van commerciële bedrijven in de kinderopvang is opnieuw relevant nu het kabinet nadenkt over de toekomst van de branche, zo schrijft de krant.

De kamervragen zijn op Twitter gepubliceerd:

Bron: Volkskrant/Twitter

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

  799
Gerelateerde artikelen