Met ingang van 1 januari 2024 verhoogt het kabinet de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken zoals frisdrank, alcoholvrij bier en vruchtensap. Hier valt ook havermelk onder. Een petitie tegen deze verhoging van 17 cent per liter is al meer dan 40.000 keer ondertekend. Ook het Voedingscentrum is kritisch op de belastingverhoging, meldt het AD.

De maatregel is al een tijdje oud en staat in het belastingplan van vorig jaar. De verhoging is bedoeld om mensen te ontmoedigen om suiker drinken. Dierlijke zuivel als melk en karnemelk zijn echter vrijgesteld van de belastingverhoging, maar plantaardige dranken niet, terwijl die ook geen toegevoegde suikers bevatten, zo is de redenering van de initiatiefnemers van de petitie.

Het Voedingscentrum stelt dat zowel melkdranken als plantaardige alternatieven in de Schijf van Vijf kunnen staan en adviseert daarom havermelk op dezelfde manier te belasten als dierlijke variant. "Een hogere belasting op plantaardige alternatieven dan op zuivel belemmert mensen om deze keuze te maken", zegt een woordvoerder tegen de krant.

In dagblad Trouw geeft de staatssecretaris Maarten van Ooijen vandaag toe dat de belastingverhoging ‘eigenlijk een onbedoeld, ongewenst en zelfs ook onlogisch effect’ is. Eerder had hij in een brief aan de Kamer zijn plan nog verdedigd door te zeggen dat plantaardige dranken onder limonades vallen en dat er voor havermelk geen aparte categorie is aangemaakt.

Bron: AD/Trouw

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Accijns en verbruiksbelastingen

Dossiers: Prinsjesdag 2022

1430

Gerelateerde artikelen