De Franse overheid gaat de hogere accijns op brandstof niet terugdraaien na de massale protesten van afgelopen weekend. Volgens de premier Edouard Philippe hebben andere belastingverlagingen de totale lasten voor de belastingbetaler verminderd.

Maandag wordt voor de derde achtereenvolgende dag geprotesteerd tegen een verhoging van de brandstofprijzen. De in gele hesjes gestoken betogers hebben in verscheidene plaatsen in het land de toegang tot opslagplaatsen van brandstof geblokkeerd. Franse media melden onder meer dat actievoerders brandstofdepots bij Toulouse, Rennes en La Rochelle hebben geblokkeerd.

Ook zijn maandagmorgen weer wegen geblokkeerd zoals bijvoorbeeld de autosnelweg A9 bij Perpignan en de snelweg A16 in het noorden die bij Calais in de richting van België.

De protesten tegen de hoge brandstofprijzen worden vooral via sociale media georganiseerd. Op de eerste grote actiedag afgelopen zaterdag deden naar schatting 300.000 mensen op circa 2000 verschillende plaatsen aan acties mee. Er is opgeroepen 24 november weer een grote actiedag te houden.

In een interview met tv-zender France 2 zei Philippe zondagavond dat de overheid de "accijnzen niet verhoogt om de Fransen te plezieren, maar omdat we meer belasting willen heffen op CO2-uitstoot dan op arbeid".

Bron: ANP/NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Internationaal belastingrecht

3

Gerelateerde artikelen