De Europese Commissie wijzigt vanaf 16 maart 2023 de tabel van derde landen met een hoog risico op witwassen of financieren van terrorisme. Dit is van belang voor juridische en fiscale advieskantoren die diensten verlenen die onder de Wwft vallen.

Is een potentiële cliënt woonachtig/gevestigd of heeft deze zijn zetel in een staat die in deze tabel wordt genoemd, dan zijn dienstverleners zoals advocaten, accountants en belastingadviseurs verplicht verscherpt cliëntenonderzoek te verrichten (artikel 8, lid 1, onderdeel b, Wwft).

Naast de lijst van de Europese Commissie houdt ook de Financial Action Task Force (FATF) een lijst bij van hoogrisicolanden. Deze lijsten verschillen van elkaar. Verscherpt cliëntenonderzoek is alleen verplicht als een land op de lijst van de Europese Commissie staat.

In de tabel uit de Europese Verordening 2016/1675 zijn Congo, Gibraltar, Mozambique, Tanzania en de Verenigde Arabische Emiraten toegevoegd en Nicaragua, Pakistan en Zimbabwe geschrapt. De tabel van 25 landen ziet er voortaan als volgt uit:

 

Derde land met een hoog risico

1

Afghanistan

2

Barbados

3

Burkina Faso

4

Cambodja

5

Kaaimaneilanden 

6

Democratische Republiek Congo 

7

Gibraltar

8

Haïti

9

Jamaica

10

Jordanië

11

Mali

12

Marokko

13

Mozambique

14

Birma/Myanmar

15

Panama

16

Filipijnen

17

Senegal

18

Zuid-Sudan

19

Syrië

20

Tanzania

21

Trinidad en Tobago

22

Uganda

23 

Verenigde Arabische Emiraten

24

Vanuatu

25

Jemen

 

Bron: NOA

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Strafrecht

282

Gerelateerde artikelen