Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn er door de EU financiële sancties afgekondigd tegen Rusland en Belarus. De Belastingdienst mag geen geld meer teruggeven aan burgers en organisaties die op de EU-sanctielijst staan. Hoe voert de Belastingdienst deze sancties uit? Daarover is een beknopte infographic gepubliceerd.

Om te voorkomen dat er een betaling of verrekening plaatsvindt met een (rechts)persoon op de sanctielijst, voert de Belastingdienst  centraal analyses uit waaruit moet blijken of er in Nederland belastingplichtigen zijn die op de sanctielijst staan, of daarmee verbonden zijn. De uitkomsten van deze analyse worden verrijkt en vergeleken met andere informatiebronnen waarna de resultaten handmatig worden gecontroleerd.

Als er (rechts)personen in de bestanden voorkomen die ook op de sanctielijst staan, zal de Belastingdienst een eventuele belastingteruggave of verrekening blokkeren. Schematisch ziet dit er in een infographic als volgt uit:

Momenteel staan 1093 personen en 80 entiteiten op de Russische sanctielijst en 183 personen en 26 entiteiten op de sanctielijst voor Belarus.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Strafrecht

16

Gerelateerde artikelen