De Belastingdienst voert momenteel berekeningen uit of mensen die een toeslag ontvangen ook recht hebben op het kindgebonden budget over de jaren 2018 en 2019.

De dienst zegt dat de controle op het eventueel recht op een kindgebonden budget in het verleden 'helaas' niet is gebeurd. Dit geldt ook voor de jaren 2013 tot en met 2017. De komende jaren gaat de toeslagenafdeling alsnog controleren of mensen waarvan het toeslaginkomen bij de dienst bekend is recht hebben op het budget.

Iemand krijgt een beschikking voor ieder jaar waarin diegene toch recht heeft op het kindgebonden budget. Voor de jaren 2018 en 2019 is deze inhaalactie uiterlijk in het voorjaar van 2020 afgerond. Daarna start de Belastingdienst met de controle van de jaren 2013 tot en met 2017.

Kinderopvangtoeslag

Verder stuurt de Belastingdienst ouders een brief waarvan de aanvraag kinderopvangtoeslag afwijkt van de kinderopvanggegevens over 2018. Dat geldt ook voor ouders waarvan geen informatie bekend is. Jaarlijks controleert Belastingdienst/Toeslagen of het aantal opvanguren zoals opgegeven in de aanvraag kinderopvangtoeslag, overeenkomt met de werkelijke situatie. Daarvoor gebruikt de Belastingdienst in eerste instantie de door de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau verstrekte gegevens.

Ouders die een brief ontvangen moeten hierop reageren en het bijgesloten formulier en kopieën van de gevraagde bewijsstukken terugsturen naar de Belastingdienst/Toeslagen. Alleen dan kan de Belastingdienst beoordelen of er recht is op toeslag. Kan deze beoordeling niet plaatsvinden, dan moeten betreffende ouders de reeds ontvangen toeslag terugbetalen.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

5

Gerelateerde artikelen