De jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector is mogelijk niet toegestaan. De Hoge Raad is gevraagd om een oordeel over de vraag over de gebruikelijke passage in de huurcontracten. Die is mogelijk in strijd met Europese regelgeving die consumenten moet beschermen. Dat meldt de Volkskrant.

Huurders in de vrije sector volgen met steeds meer belangstelling de juridische strijd rond de toelaatbaarheid van de jaarlijkse huurverhoging. Vakblad Pensioen Pro verzamelde een aantal uitspraken van lagere rechters in zaken tegen huisbazen, waarvan enkele pas recent zijn gepubliceerd. Het gaat vooral om zaken rond verhuurders als Bouwinvest en Altera.

De huurverhoging die deze woningbeleggers jaarlijks in rekening brengen is oneerlijk, vindt een aantal lagere rechters.

De kwestie kan huurders duizenden euro's opleveren en verhuurders tientallen miljoenen euro's kosten. Brancheorganisatie IVBN (van de pensioenbeleggers in vastgoed) kan de eventuele gevolgen van de rechtszaken "nog niet goed overzien", aldus een schriftelijke reactie aan de krant. In afwachting van de uitspraken in hoger beroep denkt de vereniging wel dat de uitspraken niet voor alle huurders hoeven te gelden, "omdat niet alle huurovereenkomsten hetzelfde zijn".

Bron: Volkskrant

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Huurrecht

819

Gerelateerde artikelen