Minister Sigrid Kaag van Financiën is de fout in gegaan met nieuwe regels die bedoeld zijn om witwassen en belastingontwijking tegen te gaan. Kaag is niet geregistreerd als de uiteindelijk belanghebbende van de stichting die zij zelf heeft opgericht. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z. Kaag zelf vindt dat ze niets verkeerds heeft gedaan.

Voordat Kaag minister werd, heeft zij haar zakelijke en financiële belangen in een stichting ondergebracht. Dat is verplicht, zodat zij zolang ze minister is daar geen zeggenschap over heeft. Deze verplichting moet belangenconflicten tegengaan.

Sinds dit jaar is het verplicht voor alle bedrijven en stichtingen om eerlijk op te geven wie de uiteindelijk belanghebbende is, de UBO (ultimate beneficial owner). Die wetgeving moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld banken en toezichthouders kunnen achterhalen wie de echte eigenaar is. Daarmee moeten belastingontduiking en witwassen worden voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat Kaag niet is geregistreerd als de UBO van haar eigen stichting. In plaats daarvan zijn drie onafhankelijke bestuurders aangewezen als uiteindelijk belanghebbende.

Geïrriteerd

Kaag zegt zelf niets verkeerd te hebben gedaan bij het op afstand zetten van haar zakelijke belangen op het moment dat zij minister werd. Kaag kreeg tijdens het debat met de financieel specialist en in de Tweede Kamer over de begroting voor volgend jaar vragen over de kwestie van PVV'er Tony van Dijck. Hij wil tekst en uitleg van de minister die volgens hem "in de fout" is gegaan. "Als ik dat doe dan betaal ik 22.000 euro boete."

Een zichtbaar geïrriteerde Kaag noemde dat "totale, goedkope onzin". Zij wees erop dat het hele kabinet bij het op afstand zetten van zakelijke belangen gebruik heeft gemaakt van de diensten van een notaris. Die heeft alles in haar geval "weggezet in een stichting met drie bestuurders", die vervolgens als belanghebbenden zijn aangemerkt.

Volgens Kaag heeft de notaris daarmee volgens "de letter van de wet" gehandeld maar niet volgens de geest. De situatie wordt nu "gerectificeerd", zegt zij. "Maar ik heb er niets mee te maken, júist omdat het op afstand is gezet."

Bron: RTL Z

Rubriek: Strafrecht

Informatiesoort: Nieuws

  861
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
MUST READ, COLUMNS