Voor ouders worden de kindregelingen vanaf 2015 een stuk overzichtelijker.

Dat meldt ed.nl.

Op dit moment zijn er nog elf verschillende kindregelingen. Hiervan blijven er per 2015 maar vier over: kinderbijslag, kindgebonden budget, combinatiekorting en kinderopvangtoeslag. De overige zeven regelingen vervallen of gaan op in de overgebleven regelingen.

De wijzigingen in de kindregelingen zijn vooral financieel nadelig voor gescheiden ouders. Voor gezinnen waarin de ouders samenzijn zijn de wijzigingen nauwelijks merkbaar.

De nieuwe kindregeling omvat o.a. de volgende wijzigingen:

  • De kinderbijslag wordt in 2015 niet aangepast aan de inflatie en blijft dus even hoog.
  • Tegemoetkomingen verdwijnen voor ouders met thuiswonende gehandicapte kinderen en ouders met schoolgaande kinderen onder de 18 jaar.
  • Ouders van gehandicapte kinderen hebben vanaf volgend jaar wel recht op dubbele kinderbijslag.
  • Alleenstaande ouders krijgen dezelfde uitkering als alleenstaanden zonder thuiswonende kinderen. De uitkering wordt lager omdat de overheid wil dat alleenstaande ouders er financieel op vooruitgaan als zij gaan werken.
  • Voor gescheiden ouders verdwijnt de alleenstaande ouderkorting, een korting op de inkomstenbelasting voor ouders die geen fiscale partner hebben.
  • Het kindgebonden budget, een extraatje voor ouders met een lager inkomen, wordt uitgebreid. Niet alleen komen meer ouders in aanmerking doordat de inkomensgrens naar beneden gaat. Ook gaan de bedragen flink omhoog.
  • De ex die alimentatie betaalt, kan geen bedrag meer aftrekken van de belasting door het verdwijnen van de aftrekpost levensonderhoud voor kinderen.

Op www.kindregeling.nl staan tools waarin ouders kunnen bekijken wat er precies voor ze verandert per 2015.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

0

Gerelateerde artikelen