Meer boeren en tuinders hebben vorig jaar hun bedrijf te koop gezet, meldt makelaarsvereniging NVM. Het zijn deels bedrijven van ondernemers die met pensioen gaan en geen opvolger hebben. Zij verkopen hun bedrijf volgens de makelaarsvereniging zodat ze kunnen profiteren van de hogere grondprijzen.

Vierhonderd boeren en tuinders hebben hun bedrijf vorig jaar te koop gezet. Dat is 11 procent meer dan twee jaar geleden, zegt de NVM. Vakgroepvoorzitter Jos Ebbers verwacht dat het aantal verkopen dit jaar verder stijgt.

Landbouwgrond is afgelopen jaar volgens de makelaarsvereniging duurder geworden, met een prijs van bijna 80.000 euro per hectare. Dat is 7,4 procent meer dan twee jaar geleden en bijna 30 procent meer dan in 2019. De grondprijzen stijgen omdat agrarische grond erg schaars is en verschillende partijen het willen hebben, aldus de NVM. Ebbers spreekt van "grondhonger" onder boeren en tuinders. "Of het nu voor schaalvergroting en bedrijfsontwikkeling is of voor de aanwending van mest", zegt hij daarbij.

Boeren en tuinders verkopen hun bedrijf volgens de NVM aan een andere boer of tuinder die bijvoorbeeld wil uitbreiden. Of aan kopers die op die plek willen wonen of er bijvoorbeeld een zonnepark neer willen zetten.

Ook melden boeren zich aan voor de beëindigingsregeling van de overheid om de stikstofuitstoot van de sector te verminderen. Stikstofminister Christianne van der Wal meldde twee maanden geleden dat 489 piekbelasters zich daarvoor hadden aangemeld. De regeling is bedoeld om landbouwbedrijven uit te kopen die veel stikstof uitstoten in kwetsbare natuurgebieden. Boeren kunnen zich tot en met 5 april aanmelden voor deze regeling, het kabinet wil dit verlengen tot eind dit jaar.

Bron: NVM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

Dossiers: Agro

223

Gerelateerde artikelen