Staatssecretaris Snel van Financiën heeft geen vervolgonderzoek ingesteld naar ten onrechte stopgezette kinderopvangtoeslag, terwijl onderzoekers dat wel voorstelden. Het is nu eenmaal nodig om een schifting te maken in de enorme berg beschikbare documenten, laat het ministerie weten.

Het gaat om het onderzoek naar de onrechtmatige stopzetting van toeslagen voor kinderopvang in 2014. De onderzoekers wilden toegang tot computerschijven van de FIOD en tot documenten van Blauw. Volgens Trouw en RTL Nieuws werden beide verzoeken van de onderzoekers onder verantwoordelijkheid van Snel afgewezen.

Het ministerie werpt tegen dat de onderzoekers niet om toegang tot deze gegevens hebben gevraagd. Ze hebben slechts vervolgonderzoek voorgesteld, waarin de informatie van de FIOD ook meegenomen zou moeten worden. De conclusies van de onderzoekers dateren van oktober, maar nader onderzoek is uitgebleven. Er moet nu eenmaal altijd een selectie worden gemaakt en dan wordt er altijd gekeken wat relevant is, laat het departement weten. "Wij herkennen ons zeker niet in de berichtgeving. Er is wel degelijk deugdelijk onderzoek uitgevoerd en de onderzoekers hebben alle vrijheid gehad."

Het ministerie zegt dat het terughoudend moet zijn in zijn reactie op de berichtgeving, omdat het eerst de Tweede Kamer moet informeren. De Kamer heeft een groot aantal vragen gesteld en wil Snel voor de zomer opnieuw aan de tand voelen over de affaire. Snel heeft een onderzoekscommissie opgedragen zich over de zaak te buigen. Zij staat onder leiding van oud-minister en voormalig vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Carrousel: Carrousel

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

  321
Gerelateerde artikelen