Veel meer accountantskantoren moeten onderzoeken of medewerkers en partners zich schuldig hebben gemaakt aan examenfraude, vindt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). De brancheorganisatie heeft alle kantoren met minstens drie externe accountants een brief gestuurd met die oproep.

Binnen de accountancy speelt een schandaal rond het delen van vragen en antwoorden bij verplichte toetsen voor accountants. Deze maand trof KPMG Nederland een schikking van 25 miljoen dollar met een Amerikaanse toezichthouder rond dit soort examenfraude.

Medewerkers van andere grotere kantoren zouden ook hebben valsgespeeld bij examens. Tegen zes van dit soort kantoren overweegt de NBA tuchtrechtelijke klachten in te dienen voor "ernstige gevallen", meldde de organisatie eind februari.

Op dit moment heeft de NBA geen aanwijzingen bij kleinere kantoren ook sprake is geweest van examenfraude, schrijft de organisatie. Maar het onderzoek zou nodig zijn om het vertrouwen in de accountancy te behouden.

Bron: NBA

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening

140

Gerelateerde artikelen