Een Nederlandse fiscale eenheid omzetbelasting (fe) kan niet deelnemen aan de Unieregeling van het éénloketsysteem (OSS). Dat meldt de Belastingdienst. In het huidige éénloketsysteem (MOSS) wordt de fe wel geaccepteerd. Ondernemingen die deel uitmaken van een fe kunnen wel meedoen in het nieuwe systeem.

Inschrijving en deelname aan OSS vindt plaats op het niveau van de werkmaatschappij. Heeft een ondernemer een fe dan vindt registratie in OSS plaats met het btw-identificatienummer van de werkmaatschappij die de leveringen verricht. Op de vraag of de ondernemer onderdeel is van een fe moet de aanvrager het antwoord ‘nee’ invullen. Zijn er meerdere onderdelen binnen de fe die leveren, dan moet hij deze afzonderlijk registreren.

De Belastingdienst past het huidige registratieformulier aan. In Mijn Belastingdienst Zakelijk staat al vermeld dat een ondernemer een fe niet kan registreren voor het OSS. Is iemand al geregistreerd als fe in het huidige MOSS-systeem, dan zet de Belastingdienst deze automatisch over in OSS.

Fe is een Nederlands begrip en heeft geen werking over de landsgrenzen heen. Daarom wordt de fiscale eenheid als zodanig ook niet erkend in andere lidstaten. Omdat via het éénloketsysteem aan de btw-verplichtingen in een andere lidstaat wordt voldaan, moet dat gebeuren op het niveau van de leverende partij (de werkmaatschappij).

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

37

Gerelateerde artikelen