Foto: Ellen (midden) ontvangt de felicitaties van redacteur ir. Diana Frikkee (links) en uitgever mr. Chris Gijsbers (rechts)

Met een artikel over de modernisering van personenvennootschappen is fiscaal jurist en hoofd bureau vaktechniek bij Countus Accountants Ellen Smit 'Auteur van het jaar 2023' geworden van het Land- en Tuinbouw Bulletin (LTB). Zij sleepte deze 'LTB award' binnen door met een vlotte pen te schrijven over dit onderwerp dat voor de agrarische sector als ‘grootgebruiker’ van personenvennootschappen van groot belang is.

Het artikel van Smit is volgens de jury een verademing voor diegenen die weer even toe zijn aan een update over het wetsvoorstel dat al ruim 20 jaar regelmatig de vakpers haalt. Aanleiding voor haar in 2023 geschreven bijdrage was de sluiting op 13 februari 2023 van de internetconsultatie over het wetsvoorstel. Smit neemt een aantal onduidelijkheden weg, schetst de nadelige gevolgen van het wetsvoorstel en doet aanbevelingen tot verbetering.

Smit zet al die zaken helder uiteen en geeft ‘en passant’ ook nog een stukje geschiedenis en totaalanalyse van het wetsvoorstel mee. "Dat het sinds het verschijnen van dit artikel stil is geworden rondom het wetsvoorstel zou wel eens met de verschijning van dit artikel kunnen samenhangen", zo vermoedt de jury.

Let op: Het winnende artikel met de titel 'Wetsvoorstellen modernisering personenvennootschappen: inhoud en verbeterpunten' is gratis te lezen op de informatieportal InView.

Sinds vorig jaar worden ook de plaatsen 2 en 3 bekendgemaakt. Op een gedeelde tweede plaats zijn dit jaar geëindigd de bijdragen van mr. I. Wilting-Abdellati, voor het artikel ‘Levering bouwterrein als particulier of btw-ondernemer?’ (LTB 2023/24) en mr. B.E.J. Loeffen voor het artikel ‘Paardeneigenaren, kopers en verkopers opgelet! Wat zijn uw rechten en plichten?’ (LTB 2023/44). De derde plaats komt toe aan de bijdrage van M. Boeren-Knetemann en E.A.W. van Rhijn voor hun artikel ‘Handreiking grondeigendom Omgevingswet’ (LTB 2023/5).

Nominaties en toekenning van de prijs gebeuren in een 'niet-openbare selectieprocedure' door de redactie in samenwerking met de uitgever. De volgende criteria worden daarbij gehanteerd:

  • inspelend op een actuele ontwikkeling, (commercieel) belang voor de (agro) praktijk;
  • groot belang voor minimaal één agro-sector;
  • rechtsgebied overstijgend (dus breder dan uitsluitend het agro fiscale recht) of een specifiek onderdeel diepgaand behandelend of een combinatie van beide;
  • bijdrage leverend aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, rekening houdend met de effecten van bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij; en
  • vernieuwend ten opzichte van de reeds aanwezige literatuur en onderzoeken.

Het is de zevende 'Auteur van het Jaar'-prijs van het Land- en Tuinbouw Bulletin. Vorige jaren is deze prijs onder meer uitgereikt aan Robert Lucassen (over gronduitgiften door de overheid), Jeroen Rheinfeld (over verkaveling) en Hanna Zeilmaker (over onteigening en windturbines).

Bron: Redactie TaxLive -- Fotografie Berly Damman

Informatiesoort: Nieuws, Navigatornieuws

Dossiers: Agro

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

481

Gerelateerde artikelen