Nieuwe OESO-gegevens wijzen op een stabilisatie van de vennootschapsbelastingtarieven wereldwijd na een lange periode van dalende tarieven. Gemiddeld zijn de tarieven de afgelopen drie jaar stabiel gebleven op 21,1 procent. Dit volgt op een periode van twee decennia waarin de tarieven gemiddeld daalden van 28 procent in 2000 tot 21,1 procent in 2021.

Dit blijkt uit het jaaroverzicht 'Corporate Tax Statistics 2024' van de OESO. Volgens de internationale organisatie heeft de recente stabilisatie te maken met de invoering van de minimumbelasting. Meer dan 35 landen zijn momenteel bezig met de uitvoering van het minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting met ingang van 2024, of zijn van plan dit te doen. De onderlinge concurrentie van landen met gunstige tarieven voor de winstbelasting neemt daardoor af, zo is de redenering van de OESO.

Het rapport Corporate Tax Statistics biedt nieuwe gegevens over meer dan 160 landen en rechtsgebieden wereldwijd, waaronder wettelijke en effectieve belastingtarieven, bronbelastingen en belastingverdragen, inkomsten uit de vennootschapsbelasting en gedetailleerde informatie over de internationale activiteiten van multinationals, evenals geaggregeerde gegevens uit country-by-country-rapporten.

Bron: OESO

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

108

Gerelateerde artikelen