Een onafhankelijk onderzoek dat duidelijk maakt of kinderen van toeslagenouders vanwege schuldenproblematiek uit huis zijn geplaatst, wordt niet uitgevoerd. Het komt niet van de grond door 'een gebrek aan medewerking', schrijft het AD woensdag.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat volgens het AD al sinds januari klaar om antwoord te geven op een politiek beladen vraag: was de schuldenproblematiek, veroorzaakt door de toeslagenaffaire, zo ontwrichtend dat de kinderrechter kinderen - al dan niet ten onrechte - uit huis heeft geplaatst?

Senior-rechter Bart Tromp, verbonden aan de rechtbank Noord-Nederland en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen zegt tegen de krant: "Wij kunnen als universiteit toegang krijgen tot de gegevens van het Centraal Bureau Statistiek (CBS). Op basis daarvan kunnen wij ook vrij snel digitale dossiers van uithuisplaatsingen onderzoeken, om te zien of er een verband is tussen wat ik inmiddels ‘toegebrachte schulden’ noem, en uithuisplaatsingen. Ik moet helaas vaststellen dat het onderzoek niet van de grond komt door een gebrek aan medewerking."

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Toeslagen en zorgverzekeringswet

17

Gerelateerde artikelen