Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat verruimt met een hardheidsclausule de toepassing van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Hierdoor kunnen ondernemers met terugwerkende kracht vanaf het eerste kwartaal 2021 alsnog voor steun in aanmerking komen als de werkelijke hoofdactiviteit van hun onderneming afwijkt van de activiteitenomschrijving in het Handelsregister.

SBI-codes bij de TVL

Keijzer schrijft dit in een Kamerbrief over SBI-codes bij de TVL. De activiteitenomschrijving in het Handelsregister op 15 maart 2020 kan in het licht van de TVL financieel nadelig uitpakken als dit afwijkt van de feitelijke activiteiten. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vraagt hier terecht aandacht voor. De staatssecretaris wil ondernemers binnen de beschikbare ruimte die ze heeft maximaal ondersteunen om hun vaste lasten te kunnen dragen.

Werkelijke hoofdactiviteit

Daarom komen vanaf het eerste kwartaal van 2021 ondernemers ook in aanmerking voor de TVL als de feitelijke activiteiten die zij uitvoerden op 15 maart 2020 in werkelijkheid anders waren dan blijkt uit de inschrijving in het Handelsregister. Als de ondernemer dit voldoende weet aan te tonen zal de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) bij de subsidieverlening uitgaan van de hoofdactiviteit die hoort bij die feitelijke activiteiten.

Hardheidsclausules

Keijzer maakt dit mogelijk door in de TVL-regeling twee gerichte hardheidsclausules op te nemen. Hiermee komt de ondernemer in aanmerking voor TVL of voor een hogere subsidie op basis van zijn werkelijke hoofdactiviteit, ook als dit afwijkt van de activiteitenbeschrijving in het Handelsregister op 15 maart 2020. De hardheidsclausules staan in de wijzigingsregeling van de TVL die ter goedkeuring is voorgelegd aan de Europese Commissie. Na goedkeuring zal RVO.nl deze hardheidsclausules in bezwaarprocedures gaan toepassen.

Keijzer bekijkt nog of het toekennen van TVL op basis van de werkelijke hoofdactiviteit al in de aanvraagprocedure voor het tweede kwartaal van 2021 kan worden geregeld. Ze kan dit nu nog niet garanderen. Wel is het zo dat als de ondernemer na bezwaar op dit punt in het gelijk wordt gesteld voor het eerste kwartaal van 2021, dit automatisch wordt verwerkt in de TVL-aanvraag voor het tweede kwartaal.

Bekendmaking nieuwe procedure

De nieuwe procedure zal via de website en nieuwsberichten van de Rijksoverheid, RVO.nl en de Kamer van Koophandel worden bekendgemaakt, zodat ondernemers die dit aangaat een beroep op de hardheidsclausule kunnen doen.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Financiële administratie, Fiscaal ondernemingsrecht

Dossiers: Corona

19

Gerelateerde artikelen