Een voormalig belastingambtenaar (57) en een Griekse horecaondernemer (61) uit Duiven die zijn veroordeeld wegens het laten verdwijnen van 19,5 miljoen euro van de Belastingdienst, moeten wat het Openbaar Ministerie betreft 20 miljoen euro terugbetalen.

Dat meldt de Gelderlander naar aanleiding van een zitting bij Rechtbank Gelderland. De rechter heeft bovendien besloten dat een zwager van de horecaman uit Turkije, waar dat geld heen is gesluisd, in juli alsnog wordt vervolgd in Arnhem. Hij zou in Turkije ook zijn vervolgd, maar vrijgesproken.

De twee Duivenaren werden 5 juli 2018 veroordeeld tot 4 jaar, respectievelijk 3 jaar en 10 maanden. De ex-ambtenaar werkte bij de Belastingdienst en kon in de systemen. Hij zorgde er in 2014 voor dat een negatieve dividendbelastingaanslag werd opgelegd aan een bedrijf van zijn 58-jarige handlanger, een Griekse horecabaas uit Duiven. Ze maakten de bedragen in delen over naar rekeningen van verschillende bedrijven en sluisden die via 41 boekingen door naar twee rekeningen in Turkije. De ex-belastingdienstmedewerker is in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling.

De zwager op wiens naam de Turkse rekeningen stonden werd nog niet eerder in Nederland vervolgd. De huidige procedure tegen de Duivenaren draait om het terugplukken van de winst. De aanklager hoogde het plukbedrag op van 19,5 miljoen euro op naar 20, omdat er met het geld ook goud is gekocht dat inmiddels in waarde steeg.

De rechtbank doet uitspraak op 25 maart, schrijft de krant.

Bron: De Gelderlander

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

5

Gerelateerde artikelen