Door ICT-problemen bij de overheid heeft de uitvoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet veel vertraging opgelopen. Omdat er nu opnieuw uitstel dreigt, is de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) een petitie gestart. Hiermee wil ze bereiken dat de wet – die in 2017 al is aangenomen - per 1 januari 2021 door alle betrokkenen uitgevoerd wordt.

De beslagvrije voet is het deel van de inkomsten of uitkering waarop een gerechtsdeurwaarder geen beslag mag leggen. Dit bedrag wordt nu in 75% van de loonbeslagen (265.000 in 2018) te laag vastgesteld. Bijna 200.000 burgers met schulden kunnen hierdoor dieper in de schulden raken, en lopen het risico te weinig geld over te houden om van te leven.

De KBvG zal de petitie aanbieden bij staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Die liet namelijk in haar Kamerbrief van 8 oktober jl. het volgende weten: ‘De vraag staat nog open of het ook alle partijen – tot de kleinste gemeente aan toe - gaat lukken om de wet per 1 januari 2021 volledig tot uitvoering te kunnen brengen.’

De wet had eigenlijk per 1 januari 2019 in moeten gaan, dat werd al eerder uitgesteld naar 1 januari 2021. Het uitstel zou veroorzaakt zijn door de complexiteit van het project en ICT-problemen bij landelijke en gemeentelijke overheidsinstanties zoals UWV, de Belastingdienst en gemeenten. De ICT-problemen hebben te maken met het ontwikkelen van een rekenmodule voor het vaststellen van de juiste beslagvrije voet, een website voor de burger (portaal met inlogfunctionaliteit) en een routeervoorziening waarmee de nodige informatie wordt uitgewisseld.

De petitie kan worden getekend op de website op https://beslagvrijevoet.nu.

Bron: KBvG

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

2

Gerelateerde artikelen