De overheid en provincies verwachten ruim 5,7 miljard euro aan wegenbelasting te innen in 2018. Dat is 173 miljoen euro meer dan in 2017 naar verwachting wordt binnengehaald. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meldt dit op basis van begrotingen van overheid en provincies.
De overheid verwacht een toename van drie procent aan inkomsten uit wegenbelasting doordat er meer voertuigen op de wegen rijden. Provincies verwachten volgend jaar gemiddeld 2,4 procent meer in het laatje te krijgen dan in 2017. Flevoland verwacht met 33 procent de grootste stijging van alle provincies. Dit komt omdat een leasemaatschappij naar Flevoland is verhuisd.
 
Iedereen met een auto, motor of vrachtwagen moet motorrijtuigenbelasting betalen. Een deel betaal je aan de overheid en een deel aan de provincie waarin je woont. Voor deze belasting legt de overheid een maximum vast. Provincies mogen zelf, tot dat maximum, bepalen wat de hoogte is.
 
De meeste provincies houden het tarief voor 2018 gelijk aan dat van dit jaar. Een grote uitzondering is Friesland. Daar ligt het tarief 27 procent lager om de economie in de provincie te stimuleren.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

3

Gerelateerde artikelen