De Tweede Kamer wijst minister Koolmees (SZW) op signalen uit de praktijk dat payroll- en detacheringsovereenkomsten worden omgezet naar een uitzendovereenkomst. Dit vanwege de payrollmaatregelen uit de per 1 januari 2020 in werking getreden Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).

In zijn antwoorden waarschuwt de minister dat omzetting niet zomaar kan. Een werkgever kan niet eenzijdig een contract wijzigen en de werknemer kan zich wenden tot de kantonrechter als zijn payrollovereenkomst onterecht is omgezet naar een uitzendovereenkomst.

Payrolling

Als detachering voldoet aan de kenmerken van payrolling dan valt de betreffende werknemer onder de reikwijdte van de payrollmaatregelen uit de WAB. Dat wil zeggen dat de werknemer recht heeft op gelijke arbeidsvoorwaarden en een gelijke rechtspositie als geldt voor werknemers in vergelijkbare functies bij de inlener.

De minister legt uit dat sprake is van payrolling als de werkgever geen allocatiefunctie heeft vervuld en de werknemer exclusief ter beschikking wordt gesteld aan de inlener.

Contract niet eenzijdig te wijzigen

Het zomaar omzetten van een payroll- of detacheringsovereenkomst naar een uitzendovereenkomst is volgens de minister niet mogelijk. Een werkgever kan niet zomaar eenzijdig een contract wijzigen en wijzigen in strijd met de wet mag uiteraard niet. Als een werknemer denkt dat zijn arbeidsovereenkomst een payrollovereenkomst is en deze wordt onterecht omgezet of aangemerkt als een uitzendovereenkomst, dan kan hij zich tot de kantonrechter wenden. De werknemer kan hierover ook juridisch advies inwinnen bij een arbeidsrechtadvocaat, een rechtsbijstandverlener, vakbond of juridisch loket.

De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) zijn volgens de minister op de hoogte dat payrollovereenkomsten niet zomaar kunnen worden omgezet naar uitzendovereenkomsten. Zij lichten hun leden ook voor over de nieuwe regels. Mochten er desondanks concrete signalen zijn over leden die toch contracten omzetten om de payrollmaatregelen van de WAB te omzeilen, dan is de minister bereid dit met de ABU en de NBBU te bespreken.

Vorige week waarschuwde de FNV dat werkgevers manieren vinden om de WAB te omzeilen.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

14

Gerelateerde artikelen