"Als alle fiscale aftrekposten, tegemoetkomingen en bijzondere regelingen uit de vennootschapsbelasting worden geschrapt, houden we een simpele winstbelasting over met een brede heffingsgrondslag waarop een budgettair neutraal tarief van 15-20% kan worden toegepast."

Dat schrijven Willem Vermeend, oud-staatssecretaris van Financiën en hoogleraar economie, en econoom Rick van der Ploeg in de Telegraaf van zaterdag. Om dit lage tarief mogelijk te maken moet Nederland volgens de twee PvdA-leden wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

"Bij alle belastingen moet eenvoud, digitale uitvoering en gebruik van nieuwe tech, zoals kunstmatige intelligentie, de kern zijn. Dat vraagt om belastingen met zo weinig mogelijke aftrekposten en faciliteiten. Door deze te schrappen, worden eenvoud en lagere tarieven mogelijk", zo menen de economen.

"Voor de overheid en het bedrijfsleven levert de digitale uitvoering aanzienlijke kostenvoordelen op. Bovendien kan met deze winstbelasting ontwijking effectief worden bestreden en zijn we tegelijk af van de schadelijke reputatie dat we een belastingparadijs zouden zijn", besluiten Vermeend en Van der Ploeg hun column.

Bron: Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

1

Gerelateerde artikelen