Vanaf 1 januari 2015 geldt er een andere fiscale behandeling van stille reserves van beleggingen indien een fiscale beleggingsinstelling (fbi) haar status verliest. De wijziging houdt in dat bij een statusverlies de waarde van de beleggingen te boek wordt gesteld op de waarde in het economische verkeer.
De wijziging vloeit voort uit een aanpassing van het Besluit beleggingsinstellingen. Bij een statusverlies kwalificeert een lichaam niet langer meer als een fbi en wordt normaal belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Vóór de aanpassing van het Besluit werd de waarde van de beleggingen niet (precies) te boek gesteld op de waarde in het economische verkeer maar op de fiscale boekwaarde. Daardoor kon het gebeuren dat stille reserves uit de onbelaste periode van een fbi op het moment van statusverlies overgingen naar de belaste sfeer en dus bij realisatie werden belast tegen 25%.
 
Met de aanpassing van het Besluit heeft een onverwacht en niet-beoogd statusverlies niet meer zulke prangende gevolgen als voorheen. Er is voortaan slechts sprake van een compartimentering van stille reserves die in de onbelaste fbi-sfeer zijn ontstaan en stille reserves die – na statusverlies – in de normaal belaste sfeer zijn ontstaan. Dit resultaat is evenwichtig te noemen. Ook bij statusverkrijging dient over stille reserves te worden afgerekend tegen 25%.
 
Een belastingheffing over een stille reserve die was ontstaan in de onbelaste periode van een fbi was in de praktijk een schrikbeeld bij een onverwacht en niet-beoogd statusverlies. Dat kon aan de orde komen als onbedoeld niet meer aan alle voor een fbi geldende voorwaarden werd voldaan. Belangrijke oorzaken van een zodanig statusverlies van een fbi kunnen zijn: – de feitelijke werkzaamheden van een fbi kwalificeren niet meer als beleggingsactiviteiten; – de toegestane maximale financiering van een fbi met vreemd vermogen is overschreden; – de dividendpolitiek is niet meer volgens de voorschriften (o.a. uitdelingsverplichting).
 

Bron: PwC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

29

Gerelateerde artikelen