Het aantal ouders dat de kinderen een forse belastingvrije schenking doet voor de koop van een woning is afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Rabobank-economen zien de regeling het liefst verdwijnen. "Het drijft de huizenprijzen op." Dat meldt het AD.

Sinds 2017 mogen ouders ruim een ton belastingvrij schenken als daarmee een woning wordt gekocht of afgelost. Er wordt veel gebruik van gemaakt. In 2016, toen het maximum nog 50.000 euro was, werden zo'n 9000 schenkingen gedaan. Exacte cijfers over het huidige aantal schenkingen heeft de fiscus nog niet, maar er wordt vanuit gegaan dat het aantal schenkingen meer dan verdubbeld is naar ongeveer 20.000 giften per jaar.

Het was na de kredietcrisis (2008) prettig om mensen te helpen die in de penarie zaten, omdat hun woning 'onder water' stond; bij verkoop resteerde een schuld. "Maar de regeling zorgt er nu voor dat starters op de woningmarkt niet alleen concurrentie hebben van starters met een betere baan, ook van starters met een goede baan die een schenking van hun ouders krijgen. Zij kunnen veel meer bieden, wat de prijs van huizen opdrijft", zegt econoom Nic Vrieselaar van RaboResearch.

Volgens de econoom schiet de regeling zijn doel op deze manier voorbij. "Als de schenkingsvrijstelling er niet was geweest had je afgelopen jaar geen prijsstijging gezien van 7 procent maar zou de ontwikkeling van de prijzen waarschijnlijk iets meer in lijn liggen met de loonontwikkeling en de inflatie." Bovendien, als de huizenprijzen gaan dalen - Rabobank rekent op -5 procent tot eind volgend jaar - en de tijd van overbieden voorbij is, dan is de schenking voor een deel verdampt.

Inmiddels worden voor een huis gemiddeld 9,2 bruto modale jaarsalarissen betaald, weer een half jaarloon meer dan vorig jaar. Naast de schenkingen hebben ook schaarste, ruimere leennormen en een lage rente de prijzen naar recordhoogtes gestuwd, zo meldt de krant.

Lees ook de thema's EigenwoningregelingVrijstellingen schenk- en erfbelasting en Schenkingsvrijstelling eigen woning.

Bron: AD

Carrousel: Carrousel

Focus: Focus

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

Informatiesoort: Nieuws

  1200
Gerelateerde artikelen