Vader overlijdt binnen 180 dagen na een schenking aan zijn zoon. De schenking is een fictief erfrechtelijke verkrijging. Volgens de inspecteur komt bij de aanslag erfbelasting niet alle schenkbelasting in mindering. De rechtbank is het daar niet mee eens.

De zaak (15 maart 2018, ECLI:NL:RBNHO:2018:1997) verloopt als volgt. Een vader schenkt op 28 december 2012 € 120.738 aan zijn zoon. Over deze schenking is de zoon 10% van (€ 120.738 - € 5.030) = € 11.570 schenkbelasting verschuldigd. De vader komt in februari 2013 te overlijden. Op grond van artikel 12 Successiewet 1956 is de schenking een fictief erfrechtelijke verkrijging. Bij de aangifte erfbelasting brengt de zoon de schenkbelasting conform het tweede lid van dat wetsartikel volledig in mindering.

De inspecteur staat slechts een bedrag van € 3.133 in aftrek toe. Volgens de inspecteur komt de schenkbelasting in mindering op de erfbelasting voor zover de erfbelasting betrekking heeft op de fictieve verkrijging. De rechtbank is het daar niet mee eens. Voor het standpunt van de inspecteur zijn geen aanknopingspunten te vinden in de wet of de parlementaire geschiedenis. De schenkbelasting komt volledig in mindering op de erfbelasting.

Belang voor de praktijk

De wet kent een antimisbruikbepaling voor schenkingen die vlak voor het overlijden zijn gedaan. Hierdoor wordt het benutten van meerdere vrijstellingen en het laagste schijftarief voorkomen. Op grond van die bepaling wordt de schenking die gedaan is binnen 180 dagen vóór het overlijden, geacht krachtens erfrecht te zijn verkregen. Dit staat bekend als de ‘180-dagenregeling’. Wanneer de schenker binnen 180 dagen na de schenking overlijdt, dan is over de schenking erfbelasting verschuldigd. Reeds verschuldigde schenkbelasting wordt volledig verrekend. De 180-dagenregeling is niet op alle schenkingen van toepassing. Er zijn uitzonderingen, onder meer voor schenkingen voor de eigen woning. Deze schenkingen zullen dus niet worden betrokken in de erfbelasting wanneer de schenker overlijdt binnen 180 dagen na de schenking.

Meer informatie over dit onderwerp staat in het thema Vrijstellingen schenk- en erfbelasting.

Bron: Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

8

Gerelateerde artikelen