In de boer-tot-bordstrategie van Eurocommissaris Frans Timmermans staat de doelstelling om het areaal biologisch in Europa te laten groeien naar 25 procent. In Nederland is dat areaal ruim 4 procent. Om de Europese doelstelling te halen zou Nederland geen btw op biologische producten meer moeten heffen of 'true cost accounting' invoeren, waarbij de maatschappelijke kosten worden verrekend. Daar pleit Bionext voor, de brancheorganisatie van biologische landbouwers.

Het voorstel van Bionext volgt op recente teleurstellende omzetcijfers van biologische producten afgelopen jaar. In de supermarkten werd in 2019 voor iets meer dan 40 miljard euro verkocht, maar biologische producten als melk, kaas, vlees en groenten hadden daarin maar een aandeel 3,21 procent. Nauwelijks hoger dan de 3,19 procent in 2018.

In 2030 moet Nederland zitten op een marktaandeel van gemiddeld 25 procent. "Extra inspanningen zijn hard nodig", zegt directeur Michaël Wilde van Bionext. In een tienpuntenplan staan de stappen die moeten worden gemaakt om het ambitieniveau te halen. 

Voor consumenten blijft de prijs van biologische producten een barrière. Zij zullen meestal voor producten uit de gangbare land- en tuinbouw kiezen. Bionext hoopt dat te veranderen door onder meer de btw af te schaffen op biologische producten. Het tienpuntenplan wordt begin september aangeboden aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bron: NOS/Nieuwe Oogst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Dossiers: Agro

9

Gerelateerde artikelen