Staatssecretaris Snel van Financiën heeft de meermaals gevraagde documenten inzake de toeslagaffaire alsnog naar de Tweede Kamer gestuurd. In de begeleidende brief reageert Snel op de aantijgingen in de media dat hij de Kamer zou hebben misleid.

De documenten waar het om gaat zijn evaluaties van het CAF-team, dat binnen de Belastingdienst verantwoordelijk was voor de aanpak van toeslagfraude. Volgens RTL Nieuws en Trouw blijkt uit deze documenten dat Snel al eerder op de hoogte was van het feit dat veel meer mensen door de omstreden aanpak van vermeende toeslagfraude door de Belastingdienst zijn getroffen.

In de begeleidende brief stelt Snel dat hij al in maart aan de Kamer heeft gemeld dat hij niet uitsluit dat er ook in andere CAF-dossiers vergelijkbare problemen zijn als bij de aanpak van de vermeende fraude met kinderopvangtoeslag in het CAF-11 dossier. Snel stelt dat hij daarom al in maart de Auditdienst Rijk (ADR) opdracht heeft gegeven om alle CAF-dossiers te onderzoeken op wat nu wordt genoemd ‘institutionele vooringenomenheid’.

Verschillende regerings- en oppositiepartijen hebben om de gevraagde documenten verzocht, zie ook ons eerdere bericht hierover. De gevraagde documenten bestaan uit 15 evaluaties van het CAF-team. Snel geeft aan dat er inmiddels 75 van deze evaluaties in beeld zijn. Deze evaluaties zijn beschikbaar gesteld aan de ADR en de Adviescommissie Donner. Zij moeten beoordelen of er in andere CAF-dossiers sprake is van een vergelijkbare behandeling als in het CAF-11 dossier. De 75 evaluaties zijn allemaal aan de Kamer ter beschikking gesteld.

Snel weerspreekt dat hij de Kamer heeft willen misleiden of dat documenten zijn verplaatst met als doel ze te verhullen.

Bron: ANP/ Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

1

Gerelateerde artikelen