Na de paasdagen staat belastingadviseur Toine Manders, 'belastingontwijker uit overtuiging', voor de rechter.

Dat meldt het AD. Manders wordt verdacht van belastingfraude en deelname aan een criminele organisatie. Hij adviseerde jarenlang vermogende Nederlanders hoe ze via ingewikkelde constructies zo min mogelijk belasting hoefden af te dragen. Hij gaf colleges belastingontwijking en adviseerde naar eigen zeggen duizenden mensen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Manders ervan dat hij met zijn adviesbedrijf Haags Juristen Collectief zonder vergunning zou zijn opgetreden als trustkantoor. Trustkantoren beheren vennootschappen voor andere bedrijven en staan in Nederland verplicht onder strenge controle van De Nederlandsche Bank (DNB). Manders echter vindt dat hij met zijn activiteiten niet onder die vergunningsplicht valt. De Haagse rechtbank buigt zich vanaf dinsdag over de vraag of Manders zich schuldig heeft gemaakt aan belastingfraude of dat hij handig gebruikt heeft gemaakt van een toegestane constructie.

Update 18-4-2017

Ook onderzoek naar klanten HJC

Vandaag meldt het Financieele Dagblad dat de Belastingdienst ook jaagt op klanten van HJC, de opvolger van het in 2010 failliet verklaarde Haags Juristen Collectief. De fiscus wil weten welk vermogen de klanten verborgen houden. Het gaat om mogelijk honderden klanten.
 

Bron: AD/FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Internationaal belastingrecht

3

Gerelateerde artikelen