"De spoedwet is niet in lijn is met het OESO BEPS-project, meer specifiek het value creation-beginsel. Daarnaast vervult de dividendbelasting geen spilfunctie om belastingontwijking internationaal te bestrijden, zoals de initiatiefnemer beweert. Bovendien is er geen andere staat met een algemene eindafrekening in de dividendbelasting en wordt een zo'n eindafrekening internationaal in het algemeen niet onderschreven."

Dat schrijven Dennis Weber en Laurens Winkenius, beiden gespecialiseerd in Europees belastingrecht en docerend aan de Universiteit van Amsterdam, in het Weekblad fiscaal recht. De specialisten onderschrijven eveneens de Unierechtelijke bezwaren die al eerder zijn geuit op dit platform.

Weber en Winkenius constateren dat de eindafrekening voor wat betreft zetelverplaatsingen op verschillende punten in strijd komt met art. 5 ATAD. Daarnaast stellen zij vast dat de eindafrekening bij een grensoverschrijdende fusie, splitsing en aandelenruil niet in lijn is met de Fusierichtlijn voor zover de vennootschappen onder diens reikwijdte vallen.

Tot slot concluderen de fiscalisten, in tegenstelling tot wat de initiatiefnemer vindt, dat de eindafrekening wel degelijk in strijd is met de verdragsvrijheden en het wetsvoorstel het risico van staatssteun loopt doordat 'kleinere' belastingplichtigen zijn uitgezonderd van de eindafrekening.

Gratis download

Uitgever en redactie van Weekblad fiscaal recht stellen dit artikel als gratis download beschikbaar:

>>>Unierechtelijke knelpunten van de Spoedwet conditionele eindafrekening<<<

NB: Lees meer over de ATAD in de thema's ATAD 1: De implementatie van anti-belastingontwijkingsrichtlijn 1 en ATAD 2: De implementatie van de tweede antibelastingontwijkingsrichtlijn.

-------------------------------------------

Het is mogelijk om WFR via een proefabonnement een maand lang gratis in te zien. De proefabonnee krijgt dan online toegang tot alle andere afleveringen.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting, Internationaal belastingrecht

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

4

Gerelateerde artikelen