Er komen strengere regels voor trustkantoren. Dat zijn kantoren die zich bezighouden met het beheren van vennootschappen, bijvoorbeeld door het verlenen van financiële en administratieve diensten.
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) kondigt de strengere regels woensdag aan in een brief aan de Tweede Kamer.
 
Aanleiding is een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) die onlangs twee trustkantoren een boete oplegde. In totaal vier kantoren moesten van DNB stoppen met hun activiteiten in Nederland omdat ze niet volgens de regels werken.
 
Dijsselbloem noemt de resultaten van het DNB-onderzoek verontrustend. Hij stelt per 1 januari volgend jaar meer eisen aan de bedrijfsvoering van de kantoren, de diensten die ze leveren en hoe ze omgaan met de risico's.
 
Trustkantoren lopen bijvoorbeeld het risico dat ze worden ingezet om crimineel vermogen wit te wassen. Om dat tegen te gaan, zijn ze verplicht de herkomst van vermogen te onderzoeken. Dijsselbloem wil met de nieuwe regels ook de integriteitsrisico's verkleinen bij trustkantoren waar het dagelijks beleid wordt bepaald door niet meer dan één persoon.
 
Trustkantoren leveren vaak diensten aan buitenlandse bedrijven die om fiscale redenen van een Nederlands trustkantoor gebruik willen maken. Er zijn er ongeveer 300 van in Nederland.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting

2

Gerelateerde artikelen