Bij trustkantoren gaat nog steeds niet alles volgens het boekje. Nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) wijst uit dat kantoren ongebruikelijke transacties niet altijd meteen of soms zelfs helemaal niet melden. Daarbij blijken meerdere spelers in de branche niet op de hoogte te zijn van de Nederlandse sanctielijst.
De toezichthouder hamert er al geruime tijd op dat in de financiële sector te weinig wordt gedaan om praktijken als witwassen en mogelijke financiering van terroristen te voorkomen. Als het gaat om bijvoorbeeld het meewerken aan belastingontwijking, dan signaleert DNB bij diverse kantoren wel verbeteringen.
 
De trustsector kwam vorig jaar extra onder vuur te liggen door de onthullingen uit de Panama Papers. In de gelekte documenten kwamen de namen voor van talloze financiële dienstverleners, ook in Nederland, die via brievenbusfirma's belastingontduiking leken te faciliteren. DNB heeft naar aanleiding van die onthullingen ook aangifte gedaan tegen een aantal trustkantoren.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen