De Belastingdienst heeft een onderzoek laten uitvoeren naar het aangiftegedrag van particulieren. De onderzoeksresultaten zijn donderdag 28 februari bekend gemaakt.

Het onderzoek is uitgevoerd van 8 tot 12 februari 2019 onder 1.069 aangifteplichtige particulieren die hun aangifte inkomstenbelasting zelf opstellen en indienen. Het Ministerie van Financiën heeft een samenvatting van de onderzoeksresultaten gepubliceerd op haar website. 

Uit de onderzoeksresultaten valt op te maken dat twee derde van de particulieren binnen een uur de belastingaangifte heeft ingevuld. Ruim een kwart van de particulieren doet er langer dan een uur over. Meer dan de helft van de particulieren heeft er geen behoefte aan dat er iemand meekijkt. Ruim een vijfde heeft behoefte aan iemand die meekijkt, maar dan wel kosteloos.

Maar liefst twee derde van de particulieren geeft aan aangifte inkomstenbelasting te willen doen voor 1 april. Driekwart rondt de aangifte dezelfde dag af als dat ze eraan begonnen zijn.  Na het versturen van de aangifte is bijna de helft van de particulieren trots op zichzelf dat de aangifte is gedaan. Zeventig procent vindt de belastingaangifte achteraf meevallen.

Vanaf 1 maart kunnen 6,7 miljoen particulieren weer aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Veel gegevens zijn vooraf door de Belastingdienst ingevuld. De uiterste datum voor het tijdig indienen van de aangifte is 30 april.

 

 

Bron: Redactie TaxLive

Rubriek: Inkomstenbelasting

Informatiesoort: Nieuws

  368
Gerelateerde artikelen