Ruim 57 procent van alle werkgevers (in totaal 79.000) die de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) hebben aangevraagd en een voorschot ontvingen, hebben nog steeds geen definitieve berekening aangevraagd. Dat blijkt uit onderzoek van UWV. Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot.

Van begin april tot eind mei 2020 vroegen ruim 139.000 werkgevers via de NOW-regeling een tegemoetkoming in hun loonkosten aan. Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces. Aanvragers moeten nu ook nog zelf de berekening aanvragen om het definitieve steunbedrag te bepalen.

Landelijk hebben tot nu toe zo’n 60.000 werkgevers een definitieve berekening voor de eerste steunperiode aangevraagd. UWV maakt zich zorgen over de resterende 79.000 die dit nog niet hebben gedaan. Werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en dat ze het hele voorschot moeten terugbetalen. 

Drukte bij accountants

Werkgevers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, hebben een aanvullend probleem. Het is momenteel ontzettend druk bij boekhouders en accountants, zo constateert UWV, waardoor de urgentie dat werkgevers zélf in actie komen alleen maar toeneemt.

Werkgevers kunnen hun definitieve berekening aanvragen sinds 7 oktober 2020 en de aanvraag moet ingediend zijn vóór 31 oktober 2021. De definitieve berekening is nodig om te bepalen op welke definitieve tegemoetkoming werkgever recht heeft. Daarvoor wordt gekeken naar de daadwerkelijke loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies.

Wat een werkgever moet doen om een definitieve berekening aan te vragen heeft UWV op zijn website uiteengezet. Daarnaast is het mogelijk om te bellen naar UWV 'Telefoon NOW' via 088 - 898 20 04.

Bron: UWV

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid werkloosheid

Dossiers: Corona

  322
Gerelateerde artikelen