Vastgoedinvesteerder Wereldhave gaat ervan uit dat het zo'n 3 miljoen tot 4 miljoen euro gaat kosten als de nieuwe belastingregels ingaan voor de vastgoedwereld. Verschillende Nederlandse vastgoedfondsen die nu nog geen belasting betalen, vallen straks onder de vennootschapsbelasting, zo kondigde het kabinet op Prinsjesdag aan.

Als de plannen ongewijzigd het parlement passeren mag een fiscale beleggingsinstellingen (fbi) per 1 januari 2024 niet langer beleggen in vastgoed om voor het fbi-regime in aanmerking te komen. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen in Nederland en buiten Nederland gelegen vastgoed.

Verder wordt de zogenaamde financieringseis aangepast. De huidige eis dat de financiering met vreemd vermogen niet hoger mag zijn dan 60% van de boekwaarde van het vastgoed komt te vervallen. Dit heeft tot gevolg dat voor beleggingen gaat gelden dat de financiering met vreemd vermogen wordt beperkt tot ten hoogste 20% van de boekwaarde van die beleggingen.

Wereldhave verloor inmiddels 0,9 procent op de aandelenbeurs van Amsterdam door het plan om directe investeringen in vastgoed uit te sluiten van het gunstige regime van de fbi's. Wereldhave richt zijn hoop nu op aanvullende maatregelen waardoor de fiscale pijn wordt verzacht. Vastgoed-fbi's zouden volgens het kabinet in staat moeten worden gesteld hun bedrijf te herstructureren, maar dit is slechts een aankondiging en geen concrete maatregel.

Bron: Wereldhave

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2022

16

Gerelateerde artikelen