De vijf zeehavens in onze land moeten er rekening mee houden dat zij op of na 1 januari 2017 vennootschapsbelasting moeten gaan betalen. Zij zijn daar nu tijdelijk van vrijgesteld omdat concurrerende havens in de Europese Unie ook niet of nauwelijks winstbelasting betalen.
Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft dat de Kamer woensdag laten weten. Hij wilde de vennootschapsbelasting pas gaan invoeren zodra de oneerlijke concurrentie van andere zeehavens voorbij zou zijn. Hij heeft dit standpunt ,,zeer nadrukkelijk over het voetlicht gebracht'' bij de Europese Commissie.
 
Maar Brussel lijkt niet te vermurwen. Wiebes verwacht begin volgend jaar een formeel besluit van de Europese Commissie. Hij blijft de Europese Commissie aandringen op regelgeving voor staatssteun aan zeehavens. Ook moet ze volgens hem doorgaan met de bestrijding van de oneerlijke concurrentie door staatssteun.
 
Het gaat om de zeehavenbedrijven van Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Moerdijk en Groningen. Door de tijdelijke vrijstelling besparen zij samen tientallen miljoen euro's.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

0

Gerelateerde artikelen