Instellingen die geweldspredikers uitnodigen, moeten direct hun eventuele belastingvoordeel, dat wil zeggen hun ANBI-status, kwijtraken. Zo'n financiële maatregel moet islamitische organisaties ontmoedigen om radicale imams als gast uit te nodigen of hen te faciliteren in Nederland.

Dat is de kern van een initiatiefnota van Tweede Kamerlid Joram van Klaveren van de Groep Bontes/Van Klaveren, die hij maandag heeft ingediend bij de Tweede Kamer. Het is de ex-PVV'er een doorn in het oog dat iedereen via de belastingen meebetaalt aan deze lieden, terwijl zij de integratie van moslims belemmeren.

Volgens van Klaveren hebben ongeveer 175 islamitische instellingen nu een zogeheten ANBI-status (algemeen nut beogende instelling). Dat houdt in dat zij een flink belastingvoordeel krijgen in verband met de giften die ze hebben binnengehaald. Met de meeste is volgens het Kamerlid gelukkig niets aan de hand.

Het liefst wil Van Klaveren dat geweldspredikers of imams die zijn gelieerd aan een terreurorganisatie niet in Nederland komen. De veiligheidsdiensten houden dit in de gaten maar hebben deze lieden niet altijd in het vizier, zegt Van Klaveren. Soms verzoekt een burgemeester een organisatie alsnog om de uitnodiging in te trekken.

,,Ik wil dat meteen de ANBI-status van zo'n club of moskee wordt ingetrokken, of de foute imam nou wel of niet is gekomen'', aldus Van Klaveren. Hij denkt niet dat deze organisaties dan meer andere, buitenlandse geldstromen aanboren. ,,Dat kunnen ze nu ook al doen. Maar ik vind uit principe dat belastingbetalers er niet aan moeten meebetalen.''
 

 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

0

Gerelateerde artikelen