Donderdag 7 januari publiceerde De Nederlandsche Bank (DNB) een nieuwsbericht waarin wordt gepleit voor het zwaarder belasten van de eigen woning. Vereniging Eigen Huis vindt dit onbegrijpelijk.

De bank stelt voor om de fiscale voordelen voor huiseigenaren verder af te bouwen. Dat zou het verschil in maandelijkse woonlasten tussen huurders en eigenaren kleiner maken en de welvaart in ons land ten goede komen. Volgens de vereniging is de belangrijkste oorzaak van de steeds verder stijgende huur- en koopprijzen niet de fiscale regelingen maar het nog steeds groeiende woningtekort .

De lage hypotheekrente is daarnaast een grote aanjager van de door DNB gesignaleerde ongelijkheid tussen huurders en eigenaren, hoewel die kunstmatig lage rente juist het gevolg is van het stimuleringsbeleid van de centrale banken, waar DNB er een van is. Het probleem is dus mede veroorzaakt door de centrale banken zelf, aldus de belangenvereniging van eigenwoningbezitters.

Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis: "Ik draai het liever om: verlaag of reguleer dan de huren en zorg voor meer huurwoningen. Bovendien heeft DNB het voorstel niet uitgewerkt in een concreet plan dat de gevolgen laat zien. Veel meer is het een advies aan een volgend kabinet. Er is dan ook geen doorrekening gemaakt van de betaalbaarheid van de maandlasten voor mensen met een huis en een hypotheek, van het vermogensverlies en een daling van de huizenprijzen”, aldus Klein. 

Bron: VEH

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

4

Gerelateerde artikelen