Onder deze titel werd afgelopen vrijdag 8 maart 2013 aangekondigd dat de Ministerraad akkoord is met het indienen van het wetsvoorstel van staatssecretaris van Financiën op grond waarvan belastingplichtigen eerder zekerheid over de hoogte van hun belastingschuld zullen moeten krijgen.

Het voorstel is vorig jaar via een internetconsultatie voorgelegd aan de beroepsgroep (oa. belastingadviseurs en belastingadvocaten). De reacties hierop waren op zijn zachtst gezegd niet mals.

In de standaard situatie waarop de titel van de aankondiging slaat, zal een belastingplichtige inderdaad eerder dan de huidig geldende 3 jaartermijn zekerheid hebben.

Het voorstel dat via de internetconsultatie is voorgelegd kent echter een groot aantal uitzonderingen waarbij de huidige termijn van 3 jaar ruimschoots overschreden kan worden zonder dat daaraan strikte eisen worden gesteld.

Op dit moment is na 3 jaar de kous af en kan alleen onder strikte voorwaarden worden nagevorderd. Het voorstel doet naar mijn idee eerder afbreuk aan de rechtszekerheid dan dat het er aan bijdraagt.

In de aankondiging is voorts te lezen dat de staatssecretaris de reacties op de internetconsultatie in het voorstel meeneemt.

De tekst van het voorstel zoals het zal worden ingediend, zal bij indiening bij de Tweede Kamer bekend worden gemaakt.

Ik ben benieuwd naar de aanpassingen, maar een ding is zeker de heffing bij wege van aanslag gaat als het aan de regering ligt volledig op de schop.

Wat vindt u van die ontwikkeling?

 

Informatiesoort: Column

Rubriek: Bronbelasting

10

Gerelateerde artikelen