Indien de uit het buitenland afkomstige sigaretten en rooktabak in 2023 in Nederland was belast, had dit een extra belastingopbrengst opgeleverd van € 1300 miljoen. Dit is af te leiden uit de schattingen die staatssecretaris Idsinga van Financiën aanhaalt uit RIVM-rapportages.

Kamerleden (BBB, CDA, OPNL) stellen de staatssecretaris vragen naar aanleiding van de rapportage Gedragseffecten van de accijnsverhoging op tabak 2023, het Empty Pack Survey en de toenemende illegale handel en smokkel van tabak.

Uit metingen van de RIVM blijkt dat het aandeel van tabaksproducten uit het buitenland 25% van het totaal bedraagt in 2023. Dit aandeel stijgt in 2024, zonder rekening te houden met de accijnsverhoging per 1 april 2024 naar 35%-39%. De verwachting is dat de illegale handel in tabaksproducten verder toeneemt door de accijnsverhoging.

Het doel van de accijnsverhogingen is om het aantal rokers te verminderen. De WTO, de Wereldbank en het Trimbos adviseren regelmatige en substantiële verhogingen. Om effect te hebben als prijsmaatregel is het essentieel dat tabaksproducten door de tijd heen minder betaalbaar worden. De prijs van tabaksproducten moet dus harder stijgen dan de inflatie.

Het aandeel niet in Nederland veraccijnsde sigaretten is hoger in de grensregio dan in het binnenland. De impact hiervan op de omzet in de grensregio’s is bekend bij het kabinet. Uit koopstromenonderzoeken volgt dat grensregio’s per saldo profiteren van grensverkeer. Er vinden meer Duitse en Belgische consumentenbestedingen plaats in Nederland dan andersom.

Wetsartikelen:

Wet op de accijns 35

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Accijns en verbruiksbelastingen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 16 september

Informatiesoort: VN Vandaag

105

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen