Als de Belastingdienst het voornemen heeft om af te wijken van de aangifte is altijd sprake van menselijke tussenkomst. Dit antwoordt staatssecretaris Vijlbrief van Financiën op vragen van het Tweede Kamerlid Leijten over CAF onderzoeken bij de inkomstenbelasting.

De Belastingdienst wordt in zijn toezichtprocessen ondersteund door automatisering en maakt in zijn toezicht op aangifte gebruik van risicoselectie. Signalen uit de risicoselectie kunnen een begin vormen van een vermoeden van mogelijke fraude. Dergelijke signalen worden altijd eerst nader onderzocht door een medewerker van de Belastingdienst.

Als risicoselectie leidt tot een voornemen om van de aangifte af te wijken, krijgt de burger de gelegenheid om hier op te reageren voordat het besluit daadwerkelijk genomen wordt. In principe worden deze besluiten door een belastingdienstmedewerker genomen. In het geval waarin informatie uit de aangifte automatisch gecorrigeerd wordt, ontvangt de burger een vooraankondiging en kan hierop reageren.

Het kabinet komt nog met een reactie op het op 20 december 2019 verschenen onderzoeksrapport ‘Toezicht op gebruik van algoritmen door de overheid’. In het rapport bevelen onderzoekers aan geen meldplicht te introduceren voor ingrijpende algoritmen.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 11 maart

176

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen